camera online

Wat is scherptediepte binnen de fotografie?

Wat is scherptediepte binnen de fotografie?

Scherptediepte is een belangrijk begrip binnen de fotografie. Wanneer je dit onder de knie hebt, dan heb je een belangrijk basisbeginsel van de fotografie jezelf eigen gemaakt. Scherptediepte gaat over de afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten die scherp zijn afgebeeld. Deze afstand wordt door een aantal zaken beinvloed. Denk bijvoorbeeld aan de lens, maar ook het lichtgevoelige materiaal dat gebruikt wordt en de gebruikte diafragma opening. Scherptediepte fotografie is een kunst apart die om veel aandacht en zorgvuldigheid vraagt. Wanneer je dit op een goede wijze kunt toepassen binnen de fotografie, dan kun je prachtige foto’s creëren waar je nog jarenlang plezier van kunt hebben!

Belangrijke richtlijnen omtrent scherptediepte in foto’s

Er zijn 3 algemene regels voor een goede scherptediepte fotografie. Er is maar een vlak echt scherp op de foto. Een zone aan de weerszijden van dat vlak is scherp genoeg om scherp te lijken. Vanaf dan wordt alles minder scherp. Een scherptediepte kiezen is daarom erg belangrijk. Dit gebeurt onder andere met het diafragma. Daarna kan de sluitertijd aangepast worden. Uiteindelijk wordt er dan nog gewerkt met de juiste belichting. Het is belangrijk dat het onderwerp van je foto zo scherp mogelijk is. De rest er om heen is minder belangrijk. Met scherptediepte fotografie is het bijvoorbeeld mogelijk om een natuurfoto meer dimensie te geven. Denk bijvoorbeeld aan een vogel met op de achtergrond een mooie struik of plant.

Tips voor scherptediepte in je foto’s

De instelling van je diafragma is erg belangrijk bij scherptediepte in de foto’s die je wilt gaan maken. De meest ideale stand is A of Av. Je kunt deze vinden op het instelwiel van je camera. Wanneer je een portretfoto wilt maken, dan is het belangrijk dat je het diafragma zo groot mogelijk instelt. Het onderwerp van de foto moet je zo scherp mogelijk maken. Dan ontstaat er een perfecte scherptediepte in je foto’s. Zorg er ook voor dat de opening van je lens zo klein mogelijk is. Dan krijg je namelijk zo’n groot mogelijke scherptediepte. Het diafragma is dus onmisbaar voor het maken van prachtige foto’s waarin scherptediepte wordt gecreëerd. Natuurlijk leer je het beste door hierin veel te oefenen!