camera online

Hoe maak je de lens schoon

Hoe houd je de lens schoon?

Is de lens vies of beschadigd dan zul je dat terug zien in de foto’s die je neemt. Zorg er daarom voor dat je de lens beschermt en op de juiste manier schoonhoudt. Je kunt op allerlei zaken letten om beschadiging te voorkomen en de lens op de juiste manier te behandelen. Een van de ergste dingen die je kunt doen; de camera lens schoonmaken met het uiteinde van je t-shirt!

Kwetsbaar

Een lens van een camera ziet er zeer solide uit en is gemaakt van duurzaam materiaal. Niets is echter minder waar. Een krasje op een lens is zo gemaakt. Juiste bescherming en op een correcte wijze de lens schoonmaken helpt dit voorkomen. Dit geldt ook voor stofdeeltjes, zandkorrels en vingerafdrukken! Niets is vervelender dan die zwarte stip die je maar blijft terugzien in alle foto’s.

Goede totaalbehandeling

Om de lens goed te kunnen beschermen, is het naast de camera lens schoonmaken ook belangrijk dat je de opbergtas regelmatig ontdoet van stof en vuil. Zorg er ook voor dat je de lenskap er goed op doet. Het schuren van de lens in de tas is een van de belangrijkste oorzaken voor krassen. Om de lens op de correcte wijze schoon te kunnen maken en houden, is het belangrijk dat je daar de juiste zaken voor aanschaft en bij de hand houdt.

Schoonmaaktips

De camera lens schoonmaken is een delicate procedure, handel daarom met zorg. Was je handen voor je met het reinigen begint en leg de schoonmaakinstrumenten klaar. Je hebt de volgende dingen nodig: een rubberen luchtblazer, zacht penseeltje, speciaal ontwikkeld voor de fotocamera, een microvezeldoekje en eventueel gedemineraliseerd water.

Voor het verwijderen van stof en microdeeltjes probeer je eerst de camera lens schoon te blazen met de rubberen luchtblazer. Gebruik nooit uw mond, want dan kunnen er speekseldeeltjes op de lens komen. Gebruik daarna het zachte penseeltje en veeg met lichte druk voorzichtig over de lens. Raak de haren van het penseeltje nooit aan, om vettigheid te voorkomen.

Voor het verwijderen van vingerafdrukken en vetvlekken gebruik je alleen het microvezeldoekje. Doe dit nooit met een zakdoek of je t-shirt, omdat die vezels te hard zijn en krassen kunnen veroorzaken! Zijn de vlekken hardnekkig, maak het doekje dan een beetje nat met speciaal gedemineraliseerd water. Dep de lens schoon zonder te wrijven. Kraanwater is niet geschikt, omdat de mineralen het glas kunnen aantasten.