camera online

Canon spiegelreflexcamera

Canon Spiegelreflexcamera

Het principe van de spiegelreflex is al bekend in de 19de eeuw. Het was de Engelse fotograaf Thomas Sutton die het idee in 1861 het zijne maakte. De eerste commerciële spiegelreflexcamera was de Kine-Exakta uit 1936. Hij werd gemaakt door Ihagee Kamerawerke, te Dresden en later, in 1950, nog opgevolgd door de Exacta Varex.

In het volgende decennium (1950/60) is het vooral het Japanse Pentax dat de spiegelreflexcamera vernieuwt. Het versnelt de sluitertijd, brengt de universele lensvatting, maakt lichtmeting door de lens mogelijk en introduceert het pentaprisma en zelfs autofocus.

Het is daarom pas met de komst van de digitalisering, dat Canon zich echt op de markt zet als de grote vernieuwer van wat ondertussen dus de digitale spiegelreflexcamera geworden is. Het bracht de spiegelreflex zo naar de 21ste eeuw, met name door de digitale camera betaalbaar te maken voor een almaar bredere markt.

Meest verkochte Canon Spiegelreflexcamera’s

Zo kwam Canon in 2003 bijvoorbeeld met de EOS 300D: de eerste camera betaalbaar voor ‘gewone’ consumenten. Daarvoor, in 1995, was het nochtans Minolta geweest die met de RD-175 de DSLR had geïntroduceerd (en ook daarvoor was Minolta baanbrekend geweest op het gebied van de digitale camera).

Het is in deze lijn, echter, dat Canon – vaak in tegenstelling tot zijn concurrenten – er steeds weer in zal slagen om het maximum te halen uit de bestaande mogelijkheden om zo vaak ook het optimale effect op de markt te creëren. Een goed voorbeeld is meteen de eerste Canon spiegelreflexcamera die ooit werd gelanceerd: de Canon Pelix uit het midden van de jaren 1960. Deze Canon introduceerde de FL lensvatting en speelde zo handig in op het groeiende publiek van ‘through the lens’ filmers.

Vervolgens, in 1971, maakte Canon dezelfde stap, zij het omgekeerd. Toen kwam het bedrijf met de F-1, de eerste Canon spiegelreflexcamera exclusief gericht op professionele gebruikers. Het koppelde dit model aan de introductie van de FD-lens. Echter: het voornaamste product uit deze periode was allicht de AE-1, de eerste SLR met een microprocessor. Deze lokte immers meer dan een miljoen kopers naar de winkels.

Vandaag biedt Canon drie grote ‘brands’ van DSLR’s aan: EOS, Ixus en Powershot. Daarvan werd het EOS-assortiment in 2012 aangevuld met een variant zonder spiegels en met EF-M lensvatting. Met name de EOS 600-D, de EOS 700-D, de EOS 70-D body, de 700D + EF-S en de EOS 70-D + duiken vaak op in de top tien van meest verkochte producten.